Nosework jsme vám blíže představili v tomto článku. Dnes na něj navážeme tím, že si společně probereme, jak s touto aktivitou začít.

Pevné vzorky nebo silice?

Hned na úvod musíme uvést, že řády v noseworku se v rámci zemí liší. Někde se hledá máta, jinde eukalyptus nebo skořice. A rozdíl je i v tom, jestli se k čichání používají tzv. pevné vzorky (kousky skořice, čerstvý/sušený pomeranč) nebo silice. Na Slovensku jsou rozšířenější právě silice, v Česku se setkáte s oběma variantami (včetně 2 různých klubů a zkušebních řádů).

Učení nového pachu je však v zásadě stejné, liší se pouze manipulace a skladování vzorků. Pro jednodušší popisování si pro tento článek vybíráme možnost pevného vzorku a pachu skořice.

Imprinting neboli vtisknutí pachu

Psa v úvodu potřebujeme naučit, že konkrétní pach skořice je to, co má hledat a označovat. Tato úvodní fáze „vtisknutí“ pachu se odborně nazývá imprinting. Aby se vůně skořice vryla psovi do paměti a byl motivován ji hledat, musíme z ní udělat tu nejlepší věc na světě😊, takže si připravte spoustu odměn vysoké hodnoty

dog-813103_1280Psovi to na začátek usnadněte a připravte mu ideální podmínky. Zamezte tomu, aby měl ke skořici přímý přístup – zabráníte tak nežádoucímu chování jako je olizování či braní vzorku do tlamy, hrabání tlapkami apod. Psa musíme naučit, že pach má pouze vyhledat a označit nám ho (způsoby značení jsme probrali v předchozím článku, nejčastěji se setkáte se "zamrznutím" nosu při vzorku, sednutím nebo lehnutím psa).

Na úvod se k tomuto účelu často využívají vzorky ve skleněných zavařovacích sklenicích. Pro první lekce vám bohatě postačí 2 kusy. Použijte zásadně jen nové sklenice, abyste zajistili co nejvíce sterilní prostředí.

Úvodní lekce imprintingu

Vyberte si jednu sklenici, kterou si pro svou vlastní orientaci označte (například zespodu si fixem napište S jako skořice). Vzorek totiž budete dávat pouze do této sklenice. Pokud byste se spletli a skořici vložili do druhého, musíte tuto sklenici vyřadit. Pachové stopy se v něm totiž udrží až 2 týdny! A váš pes by právem označoval i tuto sklenici.

K manipulaci se vzorky využívejte pinzetu. Přenosu vašeho pachu sice zcela nezabráníte, jelikož se šíří i ve vzduchu, psovi to však zjednodušíte a rychleji se naučí, že podstatná je samotná vůně skořice.

Aby se pes naučil spoléhat pouze na svůj čich a nepomáhal si zrakem, docilte toho, aby se nemohl řídit očima. Možností je několik – někdo vkládá do obou sklenic ubrousky, aby nebylo vidět vzorek, jiný sklenice z části vyplní kamínky. V případě skořice je skvělým řešením i použití tenké halouzky do druhé sklenice bez vzorku.

cinnamon-5274821_1280Obě sklenice postavte před psa a zatím bez povelu jej nechte a uvolněte z pozice. Většina psů je zvědavá a sami začnou oňuchávat sklenice. Nyní přijde řada na vás a vaši rychlost 😊.

Když bude pes nosem nad sklenicí se vzorkem, označte toto chování, pochvalte a odměňte v těsné blízkosti sklenice.

V úvodní fázi po psovi nechceme výdrž – stačí opravdu milisekunda a hned přichází skvělá odměna 😊. Skvělým pomocníkem je klikr, případně nějaký slovní marker, který pro psa znamená, že udělal něco správného a dostane za to skvělý pamlsek.

V případě, že pes čichne k prázdné sklenici, zůstaňte bez emocí, psovi nijak nepomáhejte a v klidu počkejte, než vám opět nabídne očichání sklenice se vzorkem.

 

Doporučujeme

Na začátek tedy budete potřebovat rychlost na vaší straně a množství skvělých odměn pro vašeho pejska. Doporučujeme Vám naše Calibra výcvikové pamlsky – vybrat si můžete z receptur pro menší plemena, která mají malý tvar. Pes je rychle spolkne a může pokračovat v tréninku. Zároveň se vám bude hodit větší počet drobnějších kusů, abyste mohli odměňovat opravdu ve velkém.

Po skončení skořici ze sklenice opět vyjměte a uskladněte v čisté nádobce s dobrým těsněním. Úvodní lekce nedělejte zbytečně dlouhé – stačí opravdu 2-3 minutky s vysokou frekvencí odměňování. Díky tomu docílíte, že to psa bude bavit😊

Zpět na Blog Calibra